Φωτογραφία από διαστημικό σταθμό

Φωτογραφία από διαστημικό σταθμό
Η Ελλάδα από το διάστημα

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


Με την ευκαιρία της "Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού ",ενημερώθηκαν οι μαθητές της ΣΤ΄ και  της  Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Παρακολούθησαν το βίντεο ..... χωρίς ελληνικούς υπότιτλους, αποκλειστικά στην ισπανική γλώσσα. Παρ' όλα αυτά οι μαθητές κατανόησαν πλήρως την ιστορία και στο τέλος  συζητήσαμε τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν.
Το θέμα του βίντεο αναφερόταν στον εκφοβισμό μίας μικρής μαθήτριας από μία μεγαλύτερη. Όταν όμως το "θύμα" παρακολούθησε και είδε για ποιο λόγο η μεγαλύτερη φερόταν έτσι, την κατάλαβε, τη συμπόνεσε και της πρόσφερε το δεύτερο σάντουιτς που είχε ετοιμάσει, ειδικά γι' αυτήν, για να μην μπορεί πλέον να αρπάζει το δικό της στο διάλειμμα. 
Ο προβληματισμός που θέσαμε στα παιδιά ήταν γύρω από το θέμα της καλυτέρευσης και αλλαγής της συμπεριφοράς της μεγαλύτερης κοπέλας (θύτης). Οι μαθητές συζήτησαν για τις αιτίες που προκαλούσαν αυτή τη συμπεριφορά (δεχόταν και η ίδια λεκτική βία στο σπίτι της από τη μεγαλύτερη αδελφή της κι αυτή με τη σειρά της από τη μητέρα τους, η μητέρα από τον πατέρα κι αυτός από το αφεντικό του). Τα συμπεράσματα των παιδιών και οι κρίσεις τους εν γένει ήταν πολύ σωστά δοσμένα ανάλογα με την ηλικία τους. 
Η παρακολούθηση του βίντεο ήταν απλώς μία αφορμή για να ξεδιπλωθεί μία συζήτηση με τεράστιο ενδιαφέρον για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους εκπαιδευτικούς. 
Ας παρακολουθήσουμε την ταινία: "Το σάντουιτς της Μαριάννας"

Ο όρος "σχολικός εκφοβισμός" (στα αγγλικά: school bullying)τα τελευταία χρόνια έγινε περισσότερο γνωστός και 
"θεωρείται η συνειδητά επαναλαµβανόµενη βίαιη συµπεριφορά, µεγάλου ή/και δυνατού µαθητή ή οµάδα µαθητών προς ένα µικρότερο και αδύναµο (νοητικά, µε αναπηρίες, παιδιά από µειονότητες, διαφορετικής φυλής, χρώµατος, θρησκείας), ο οποίος δεν µπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του, µε σκοπό να τον βλάψει. Εκδηλώνεται λεκτικά µε απειλές, προσβολές, σωµατικά µε γροθιές, κλωτσιές, σεξουαλικές χειρονοµίες, µε κοινωνικό αποκλεισµό". 
Ο παραπάνω ορισμός είναι από ενημερωτικό φυλλάδιο της Εταιρείας  Ψυχοκοινωνικής  Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου - Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.